Uppstickarna på bolånemarknaden ger avtryck


De nya utmanarna på bolånemarknaden har fått bankerna på tå

Storbankerna har rapporterat i veckan och bäst så här långt har Swedbank levererat. Oavsett resultat och hur aktien reagerat, så får frågan kring hur inträdet av nya bolåneaktörer som Stabelo, Enkla och Hypoteket påverkar storbankerna stort utrymme.

I en artikel i DI Digital så medger VD:arna för Swedbank, Nordea och Handelsbanken att inträdet av nya aktörer är något som dom följer noga och något de måste förhålla sig till framöver. Att hänga med i en digitaliserad bolånedjungel är av högsta vikt för storbankerna och det är tydligt att dom inte sitter stilla i båten utan jobbar febrilt på hur man bemöter konkurrensen. 

Redan under 2017 innan de nya uppstickarna gjorde entré på bolånemarknaden, så tog nischbankerna hand om en allt större del av bolånekakan än tidigare.

”Under de senaste åren har vi sett en gradvis förändring av marknaden där mer nischade banker har tagit marknadsandelar. År 2017 hade storbankerna bara ungefär 50 procent av nyutlåningen, vilket innebär att deras marknadsandel minskar”, sade Erik Thedéen i en artikel från Breakit i veckan. 

Länk artikel DI Digital här!

Länk artikel från Breakit här!