Thedéens förslag tar makten från bolånetagarna


Finansinspektionens Erik Thedéen är orolig för hushållens skuldsättning, oron är säkerligen befogad, men lösningen tar all förhandlingsmakt från bolånetagarna, tänk om, tänk nytt!

Finansinspektionens (FI:s) chef, Erik Thedéen skrev i veckan ett debattinlägg i Svenska Dagbladet, där han föreslår att hushållen borde binda boräntan. Comboloan har tidigare varit kritiska till denna tanke, läs här. Rent teorestiskt är FI:s tanke inte fel, men i praktiken så tar dom bort all förhandlingsstyrka från bolånetagarna. Att uppmuntra bundna räntor ger i praktiken bankerna NOLL incitament att sänka räntan vid en förhandling. Skillnaden när en kund i banken har rörlig ränta är att kunden kan vända sig till en annan bank med bättre ränta, men har man någon del av bolånet bundet så har man i praktiken gett upp den möjligheten. 

Nej, förslaget är helt tokigt.  Även fast de flesta bolånetagare i dagsläget har rörlig ränta, men att förespråka en lösning på hushållens skuldsättning som enkom gynnar banken, det känns inte acceptabelt och verkligen väldigt omodernt. Det behövs ju mer rörlighet och mer konkurrens bland bankerna som erbjuder bolån, inte mindre!

Om man instället tänkte lite mer kreativt, tex uppmuntrade bolånetagarna att ”låtsas” att räntan ligger på 4% och att överskottet mellan faktisk ränta och 4%, multiplicerat med storleken på lånet, sätts in på en statligt erbjuden ränta på exempelvis 5%. Simsalabim, så skulle buffertar snabbt byggas upp och det är väl egentligen det som Thedéen är ute efter. 

Nej, släng förslaget i papperskorgen. Samla istället ett gäng kreativa bolånespecialister som förstår problemet, så kan dom säkert komma på flera bra förslag som inte straffar bolånetagarnas förhandlingsläge.

Tips: Ring @Claes_Hemberg han är påläst på ämnet!

Dela gärna...