Svagt uppåt på bostadsmarknaden


Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att prisutvecklingen på bostadsmarknaden är svagt uppåt.

Under den senaste månaden gick priserna på bostadsrätter upp med +1% medan de var oförändrade på villor. Senaste 3 månaderna visar att bostadsrätter likväl som villor stigit med 1%. Prisökningstakten på helårsbasis ligger kvar på +7% för bostadsrätter och +9% på villor.

– Det såldes över 100.000 bostadsrätter och 50.000 villor förra året till ett sammanlagt värde om 244 miljarder kronor respektive 140 miljarder kronor. För bostadsrätter är de tre storstadsområdena totalt dominerande. Där säljs 60% av alla bostadsrätter i riket och står för över 75% av det totala värdet. För villor är det inte lika koncentrerat kring storstäderna. 3 av 10 villor säljs i dessa tre områden men till över hälften av det totala värdet, säger Hans Flink, Försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Totalt ökade bostadssurfandet med 12 procent under 2016 och i mitten av maj noterade Hemnet för första gången över 3 miljoner besökare under en och samma vecka. Detta trots att antalet nya bostadsrätter och villor som kom ut på marknaden minskade med 4 respektive 6 procent, säger Staffan Tell pressansvarig Hemnet.

Går du i bostadstankar? Behöver du en bra mäklare, använd Comboloans Partnertjänst här!

Vi du läsa hela rapporten från Svensk Mäklarstatistik, klicka här! 

Dela gärna...