Sparkonto – svenskarna går miste om 9 miljarder kronor


Insättningarna ökar på nischbankernas sparkonton, fortfarande har storbankerna 65% av sparmarknaden.

I tider där storbankerna ofta ger 0% i avkastning på sin sparkonton, skulle man vilja tro att många funderade på att byta till en nischbank istället. Enligt en artikel i SVD som refererar till SBABs sparanalas, så ökar sparande hos nischbankerna, men det är fortsatt storbankerna som dominerar. Mer än hälften av sparandet finns på storbankernas nollräntekonton och Svenskarna sparar som aldrig förr – och gillar sina trygga sparkonton.

Storbankerna upplevde ett tidigare tapp av marknadsandelar men enligt SVDs artikel så hejdades tappet i samband med att Riksbanken införde minusränta, skillnaderna i avkastning på sparandet mellan olika banker blev mindre.

Men det finns fortfarande alternativ som ger avkastning på sparandet – och det har ändå fått vissa sparare att agera. Insättningarna ökar mest hos Santander och Landshypotek som lockar med räntor på 0,75 respektive 0,55 procent.

SVD leker lite med siffrorna och menar att om alla svenskar över en natt skulle ta ut alla sina sparpengar från storbankerna och omplacera dem hos nischbankerna, så skulle svenskarnas totala årliga avkastning på sparande öka med över 9 miljarder kronor.

Comboloans jämförelse av sparkonton finner ni här!

Artikeln från SVD hittar ni här!

Dela gärna...