Spara 10 000 kronor på aktier eller bolån?


Fintech fokuserar på sparappar, varför?

Hur kommer det sig att det finns massor av sparappar, men på skuldsidan finns ingenting?


Investerare har under de senaste åren fullkomligt kastat pengar över nya smarta sparappar. Dessa appar sorterar och optimerar privatpersoners sparande i aktier, fonder och andra investeringar. Appar som Dreams, Nowo, Gimi, Opti, Fundler, Lysa, Revolut eller Sigmastocks kom snabbt ut på marknaden och fick mycket uppmärksamhet. Vissa har gått riktigt bra, andra har fått kämpa och det ska se likadant ut på andra marknader i USA, Europa och Asien.


Men på skuldsidan, lyser liknande tjänster med sin frånvaro. Tink var initialt en app som med hjälp av BankID hjälpte privatpersoner att få en överblick över sin ekonomi. Men, Tink har sedan länge fokuserat om, och Tinks primära målgrupp är numera banker, fintech-sektorn och startups. Tinks tjänst fokuserar att hjälpa andra bolag att stärka upp och utveckla sina finansiella tjänster.


Är det inte intressant eller kanske inte lika kul med skulder som med aktier? Baserat på utbudet av appar så verkar så vara fallet. Alltså, hellre tjäna några tusenlappar genom att sänka avgifter eller hitta bra aktier och fonder, än att spara tusenlappar på att lägga om sina lån? Nu ska det sägas att under de senaste 5-10 årens så har det växt fram många låneförmedlare för privatlån såsom Lendo, Sambla, Zmarta, Zensum och Direkto.


På bolånesidan däremot, som ju är de flesta hushålls enskilt största utgift, där finns det i ärlighetens namn inte många. Consector, Compricer, Zmarta och Comboloan är de bolag som idag förmedlar bolån. Några till har ansökt m tillstånd eller är i färd att lansera.


Nej jag tror bestämt någon måste hugga tag i detta, vi på bolånebloggen få be modern Comboloan att agera under sommaren!