Snitträntorna för april ute


Bankerna har rapporterat in april månads faktiska utlåningsräntor, fortsatt är det Ålandsbanken i topp!

Ålandsbanken toppar som vanligt snitträntan på för 3-månaders bindningstid, i april var den genomsnittliga utlåningsräntan 1,30% jämfört med 1,42% månaden före. På andra plats som ofta förut ligger Danske Bank med 1,48% och på delad 3e plats SBAB och Skandiabanken, båda på 1,53%. Sämst i klassen var Nordea med 1,66%. 

Snitträntan genomsnittliga utlåningsränta för de större bankerna ligge stabilt på 1,59% och det är ungefär där det legat senast 6 månaderna. Som tidigare diskuterats här är snittränta trögrörlig då både lån som faktiskt aktivt har omförhandlats och de som ”bara” blivit förlängda räknas med. I storbankernas gigantiska låneportföljer är det därför svårt att få genomslag från en månad till nästa. 

En liten förhoppning om en att vi kommer få se en lägre snittränta nästa månad kan ligga nära till hands då Riksbankens beslut senast vara mjukare än befarat och höjning av reporäntan sköts på framtiden. Dessutom och kanske ännu viktigare var att SBAB sänkte sin listränta med 10 punkter, vilket förhppningsvis triggar övriga banker att göra detsamma, det skulle i så fall rimligtvis ge utslag. Till sist, Finansinspektion rapporterade nyligen att bankernas marginaler på bolån under det första kvartalet 2017 var 1,72%, en siffra som fått media att gå i spin och det är mång afler än Comboloan som uppmuntrar till att pruta på bolånen just nu. Följs rådet av bolåntagarna, ja då är det också sannolikt att det slår igenom i snitträntan för maj. 

Ett riktigt bra första steg, uppdatera din profil på Comboloan, om du inte har någon, bli medlem idag och ta del av våra medlemstjänster! Logga in här eller bli medlem här!

Dela gärna...