Riksbanken låter reporäntan ligga kvar på -0,50%, eller?


Vid riksbankens senaste möte i oktober signalerade Stefan Ingves att sannolikheten för ännu en sänkning hade ökat, men nu har experterna vänt och nästan alla är eniga om att reporäntan kommer att ligga kvar på -0,50%

Dagens Industri rapporterar att enligt SME direkts enkät där 11 ränteexperter får spå Riksbankens beslut på förhand, så tror alla utom en att räntan inte ändras vid veckans Riksbanksmöte. 

Anledningar som lyfts fram är ökad svensk inflationstakt och stramare besked från de stora centralbankerna Federal Reserve och Europeiska Central Banken. 

Swedbank menar att Riksbanken vilar på hanen, Nordea tror inte heller på någon höjning nu, men menar samtidigt att Riksbanken överskattar inflationen och att det är fortsatt hög sannolikhet att fler stimulanser behövs för att hjälpa ekonomin. 

Danske Bank publicerade på måndagen sina prognoser, där man går emot gängse uppfattning och vidhåller att man tror på en sänkning till -0,60% av Riksbanken på onsdagens möte. 

Det lutar alltså åt oförändrad reporänta, mest intressant blir förmodligen den uppdaterade räntebanan och huruvida direktion var enig.

Dela gärna...