Ovanligt stort utbud av bostäder och bostadspriserna stabila


Inför mäklarnas mest intensiva period på året, så visar siffror från Hemnet att ubudet av nya bostäder är rekordstort

I en artikel i SVD går det att läsa att det är rekordmånga bostadsrätter i kombination med ett ökat antal nyproduktioner, gör att utbudet av nya objekt är större än någonsin tidigare sedan Hemnet började mäta under 2013. Totalt lades 4 000 nya bostadsrätter och 2 642 nya villor ut till försäljning. Det innebär en ökning med 22% för bostadsrätter och 18% för villor jämfört med samma period förra året.

I SVD artikeln menar Staffan Tell, talesperson för Hemnet, att amorteringskravet är en möjlig förklaring till ökningen av bostäder till försäljning. Det trädde i kraft i juni förra året och inför detta ökade bostadsförsäljningarna, för att sedan mattas av efter införandet.

– Men dagens utbud är större även i jämförelse med exempelvis 2014 när amorteringskravet ännu inte hade blivit en aspekt att räkna med. Frågan är nu hur Finansinspektionens förslag om skärpta amorteringskrav påverkar säljarna i höst, säger Staffan Tell till SVD.

Svensk Mäklarstatistik rapporterar att det vari lugnt på bostadsmarknaden och prisutvecklingen under sommaren. I juli stod villapriserna stilla medan bostadsrättspriserna minskade något med -1%.

SEBs Boprisindikator för augusti faller tillbaka och ligger nu på 58. Hushållens förväntningar på reporäntans nivå om ett år ligger kvar på 0,06%. Andelen som planerar att binda sina räntor ökar till 6% från föregående månads notering 5%. 

Dela gärna...