Ökat antal konkurser efter Corona


Statistik från UC visar en kraftig ökning inom hotell & restaurang

UC har kommit ut med extra konkursstatistik, för perioden 1-20 mars 2020. UC visar att konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen väntas öka med 57% jämfört med samma period 2019.

– Vi är precis i början av en period med kraftiga konkursökning, men vi ser redan effekten inom hotell- och restaurangbranschen. Konkurserna inom segmentet antas öka med 57% i mars månad. Det här är små företag och med intäktsbortfall på 70% eller mer, låga marginaler och låga buffertar redan innan, och det kommer det bli en förödande utslagning i branschen. Vi befarar att många småföretagare med små marginaler slås ut nu när efterfrågan försvinner. Resebolag, musiker, fotografer, tillverkande företag, bemanning, transport är alla exempel på branscher som är hårt utsatta just nu, kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC i ett pressmeddelande

Statistiken från UC visar att e-handeln ännu inte har missgynnats nuvarande Corona situation, utan står sig stabilt så här långt. Dagligvaruhandeln har fått ett uppsving då kunderna som sitter i karantän passar vi på att handla mat, kläder och andra kapitalvaror. För andra branscher är det lite för tidigt att utläsa några större effekter. Enligt UCs konkursstatistik är det för tidigt att säga något om konkursutvecklingen i andra branscher och segment.

Pressmeddelande från UC