Inflationen stiger – bra för Riksbanken, men sämre för dig med bolån


Statistiska Centralbyrån (SCB) publicerade idag Konsumentprisindex (KPI) för december. Inflationstakten stiger till 1,7%, jämför med 1,4% i november. Riksbanken hade i sin prognos 1,6%.

Dagens inflationsbesked från SCB smakade säkerligen mumma för Stefan Ingves och hans kollegor på Riksbanken. Riksbanken önskar nämligen inget hellre att inflationstakten närmar sig målet kring 2%. 

Tyvärr, är det inte lika goda nyheter för dig med bolån, återkommer till det. 

Inflationstakten (KPI) stiger till 1,7%, jämför med 1,4% i november. Riksbanken hade i sin prognos 1,6%. Rensat för ränteeffekter (KPIF) steg inflationen till 1,9% i december från 1,6% i november. Det innebar den högsta prisökningstakten sedan december 2010.

Det var framförallt högre transportpriser,  högre elkostnader, priser på kläder, krogbesök och livsmedel som bidrog till den ökade inflationen. 

Tillbaka till varför en glad Riksbankschef på grund av ökat inflationstryck inte är = en glad bolåntagare, enkelt – det betyder höjda bolåneräntor, svårt att hitta något positivt med det!

Men det är onekligen så att vägen mot högre räntor har inletts, idag höjde SBAB, Ikanobanken och ICA banken sin 2-åriga ränta från 1,49% till 1,59% (se räntetabellen här). Och som vi på Comboloan flaggade för redan tidigt i december (läs här) så är räntebotten för länge sedan passerad.

Dela gärna...