Börjar det röra på sig på den svenska bolånemarknaden? Eller snart?


Visst händer det lite på den svenska bolånemarknaden, men ännu är det inte ”proppen ur”. Vad krävs för att så ska ske?

Den svenska bolånemarknaden har länge dominerats av storbankerna. Enligt Statistiska Centralbyrån senaste rapport om Bolånemarknaden som publicerades i November 2016 presenterades hur marknadsandelarna på den svenska bolånemarknaden fördelade sig per Juni 2016:  

PlaceringLångivareAndel
1Swedbank24%
2Handelsbanken23%
3Nordea15%
4SEB15%
5SBAB8%
6Länsförsäkringar6%
7Övriga9%

Bland Comboloans medlemmar har vi nedan sammanställt hur det har sett ut sedan sajten startades år 2000:

PlaceringLångivareAndel
1Swedbank23%
2SEB16%
3Handelsbanken16%
4Nordea13%
5SBAB9%
6Länsförsäkringar Bank7%
7Skandiabanken4%
8Danske Bank4%
9DnB NOR2%
10Ikano Bank2%
11ICA Banken2%
12Sparbanken Finn1%
13Östgöta Enskilda Bank (Num. Danske bank)1%
14HSB Bank (Num. Swed.)1%
15BlueStep1%
16Övriga1%

…och hur det såg ut under 2016:

PlaceringLångivareAndel
1Handelsbanken22%
2Swedbank21%
3SEB20%
4Nordea12%
5SBAB8%
6Länsförsäkringar Bank5%
7Skandiabanken5%
8Danske Bank4%
9Ålandsbanken1%
10Övriga2%

Marknaden domineras av storbankerna som har ett fast grepp om ca 80% av marknaden. Kanske att Comboloans siffror från 2016 indikerar att storbankerna fick dela med sig lite mer av kakan, då storbankerna del hamnade på 75%?

Men vad är det som måste hända för att ”proppen ska släppa” på riktigt?

Vi listar lite saker som händer och lite saker som kanske kommer att hända nedan:

– Landshypotek kommer under våren att ge sig in på den svenska bolånemarknaden på riktigt. Av den lilla information som finns att inhämta verkar det som att fokus kommer ligga på en digital, transparent och enkel prismodell. Landshypotek kommer att fokusera utanför storstadsområdena. Det blir spännande att följa!

– Nordnet/Avanza erbjuder redan idag ner till 0,79% ränta för sin allra bästa private banking kunder. Redan innan finanskrisen ryktades det om att dessa 2 funderade i banor kring bolån och det skulle inte förvåna om någon förr eller senare väljer att ta strid för marknadsandelar också på bolånesidan.

– Låneförmedlare i Sverige är primärt fokuserade på privatlån och det finns ett 50-tal aktörer registrerade hos Finansinspektionen. Men på bolånesidan är det ännu så länge bara 2-3 aktörer (tex Mittbolån och Lånbyte) som gett sig på att förmedla bolån. Tittar man på länder som USA och England finns det en uppsjö av ”mortgage brokers”. Är tiden mogen i Sverige snart?

– Ålandsbanken, Danske Bank, Länsförsäkringar, Skandiabanken, SBAB mfl gör från tid till annan insatser för att vinna marknadsandelar, är någon av nämnda aktörer villiga att visa vägen för hela marknaden?

– Nya internationella aktörer, kanske en stor europeisk bank? Eller kanske en nordisk bank, som precis innan finanskrisen, då DNB Nor (Norges största bank) köpte Svensk fastighetsförmedling och erbjöd förmånliga bolåneräntor?

– Peer-to-peer långivare, PTP marknaden har gått igenom en del problem och haft en del uppmärksammade händelser vilket skadat företeelsens image. I Sverige har Trustbuddys konkurs varit uppmärksammad och i USA har Lending Club som varit den största spelare globalt hamnat i blåsväder. Men, kanske är dessa problem i ett större perspektiv ”barnsjukdomar” och kanske kan denna form av lån utan inblandning av en klassisk bank få fäste även på bolånemarknaden?

–  Teknikdrivna aktörer som Klarna, Facebook eller Google? Eller kanske de nya apparna TINK och Dreams eller andra som är nytänkande genom modern teknik kan röra om?

Visst kan det vara något på gång? J  

Dela gärna...