Borde man göra det enklare för unga att köpa sin första bostad?


Delade åsikter kring om lättnader för unga och förstagångsköpare är rätt medicin eller inte.

Enligt en undersökning av TNS/Sifo är 55% av befolkningen positiva till lättnader för unga som vill in på bostadsmarknaden.  

-Svårigheterna för unga att komma in på bostadsmarknaden är framförallt ett storstadsproblem till följd av det höga prisläget och bristen på bostäder. Svenska politiker måste börja komma med förslag för att stimulera rörligheten på bostadsmarknaden så att fler flyttkedjor skapas men även ge bättre möjligheter för unga att köpa sin allra första lägenhet, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef Bjurfors Göteborg.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, säger till dagens arena att han är positiv till att staten ska kunna bidra till lättnader i låneregler, men tycker inte att det bara ska gälla unga, utan också innefatta förstagångsköpare. Lättnader skulle enligt Lind kunna betyda att kontantinsatsen skulle kunna minska från 15% till 10% och att den ”stressade räntan” skulle kunna ligga på 3-4% istället för såsom bankerna nu stressar upp till 6-7%.

Men, finansmarknadsminister Per Bolund säger till dagens arena att han ser finansiella risker med att lätta på kraven för att få låna pengar och han tror inte det är melodin för att få in unga på bostadsmarknaden. Istället förordar Bylund en matchning av utbud och efterfrågan samt en större satsning på hyresmarknaden genom fler bostäder. 

Comboloans kalkyler för att testa hur stort bolån man klarar av hittar ni här!

Dela gärna...