BOLÅN: Snitträntorna mindre intressanta än listräntan


Runt den 10e i varje månad rapporterar bankerna in föregående månads snitträntor. Nu har december månads siffror kommit, men rörelserna är så små att det blir ointressant.

Comboloans räntetabell presenteras alltid tre olika varianter av 3- månadersräntan.

Förhandlade – det är Comboloans egna medlemmar som rapporterar in och i sammanställningen syns de 20% bästa förhandlarna och genomsnittsförhandlaren.

Genomsnitttsräntor – det är alltså bankernas snittränta under månaden. Tanken är god men i och med att även kunder som sitter still i båten räknas med, (dvs vars löptid förnyas utan att räntan förhandlas), detta gör att siffrorna blir väldigt urvattnade och därmed ”tröga”. 

Listränta (officiell ränta) – är den ränta banken kommunicerar utåt, som de flesta förhandlar sin rabatt utifrån. Den är ofta ganska meningslös då den ska ses mest som ett riktmärke, men just den här månaden är den mer intressant, då den visar att 7 banker faktiskt valt att justera upp sin ränta med mellan 0,03-0,05 procentenheter. Det är inte mycket, men det är en tydlig markering att vi nu lyfter från räntebotten.

Snitträntorna då? Nja, förutom Ålandsbanken på 1,30% som spelar lite i en egen liga, så kommer Danske Bank på 1,46%. Men, för snitträntorna är tyvärr det mest slående att när man räknar ut totalsnittet så ligger det på 1,57%, för fjärde månaden i rad, fastcementerat, vad ger det för konsumentupplysning?

Nej, ska man se tendenser på var man ska förhandla och vilken bank som är piggast just nu, då är det Comboloans förhandlade räntor som ger snabbast trendbesked, men jämför gärna med både snitträntan och listräntan för att få hela bilden. 

PS Glöm inte att kolla på ditt postnummer, bankernas förhandlingsbenäghenhet kan skilja sig mellan olika kontor och geografiska regioner DS

Dela gärna...