Blancolånen ökar, behöver du rensa?


Under december 2016 ökade antalet ansökningar om blancolån med 20 procent. Många passar på att rensa upp sin privatekonomi under januari.

I en artikel i Svenska Dagbladet visar en undersökning gjord av låneförmedlaren Zmarta att under december 2016 ökade antalet ansökningar om blancolån med 20 procent jämfört med samma period i fjol.

Snittbeloppet för blancolån är omkring 96 000 kronor. Ofta används lånen till att finansiera renovering samt köp av båt, bil eller motorcykel.

I början av året brukar svenska hushåll vara mer benägna att ta tag i nya projekt, såsom att byta bil eller renovera badrum. Men det är också många som som ser januari som ett tillfälle att städa i privatekonomin.

– Omkring hälften av alla lån som tas är så kallade omläggningslån. Man rensar upp bland gamla kreditskulder och smålån, och samlar dem på ett ställe till en bättre ränta. Det går att spara tusenlappar på det, säger Mattias Hallgrim.

I artikeln är även Emma Persson, boendeekonom på SBAB intervjuad och hon menar att januari är en utmärkt tid att vårstäda ekonomin.

– Det är en bra tid att med lite retrospektiv summera 2016. Titta på hur mycket pengar du lade på semester, sparande, boende och mat. Jämför med vad du anser är rimligt, och fundera kring hur du vill att det ska se ut i år. Att tänka smart kring sin ekonomi handlar om att sätta upp långsiktiga mål och mer kortsiktiga delmål för sig själv säger hon.

Behöver du göra något åt lånen?

Jämför här

eller

Få hjälp med omläggningen här

Dela gärna...