3 bra tips om du får tillbaka pengar på skatten!


Är du en av de de lyckligt lottade som får pengar tillbaka på skatten i år? Comboloan tipsar om 3 saker att göra med nytillskottet.

1. Amortera – Har man nyligen köpt en bostad och ligger på en belåningsgrad på mer än 70% av bostadens värde, då måste man amortera 2% per år av bostadens värde. Det kan vara skönt attt kommer under de där 70% så att amorteringen kommer ner på 1% istället som gäller på belåningsrad på belåningsgrader över 50%. Ligger i spannet mellan +50% och vill komma ner under 50% så slipper man kravet på amortering och kan investera pengarna på annat håll.

Alltså, genom att amortera ner lånet så kan man få en lägre månadskostnad och man kan själv välja hur man vill investera sina pengar.

2. Kontantinsats – Om man är på väg att köpa ne ny bostad så ska man i dagsläget klara av 15% konstantinsats för bostadsrätt och villor. Köper man villa kan dessutom Pantbrevskostnad på 2% och Lagfart om 1,5% tillkomma. Att använda pengarna som man får tillbaka på skatten för att investera i sin nya bostad kan vara ett väldigt bra alternativ om man går i köptankar. 

3. Sparkonto – Sedan 1 janauri 2017 har regeringen slopat räntan på skattekontot vilket betyder att man måste ”aktivera” pengarna för att få ränta. Storbankernas sparkonton är i dagsläget = 0% ränta, därför bör ni titta på andra aktörer. Ett bra tips är att kolla Comboloans jämförelsetabell för sparkonton där ni hittar konton både med korta och längre löptider samt alternativ med och utan insättningsgaranti, klicka här! 

Dela gärna...